Fatih projesinin ile ilgili sık sorulan sorular
6544 defa okundu,

1- Kurulan Ağ Altyapısının Hizmet Sürekliliği Nasıl Sağlanacak ?

Kurulumu yapan yüklenici firma ile imzalanacak SLA ( Service Level Agreement /Hizmet Seviye Antlaşması ) sözleşmesi ile hizmet seviye düzeyi MEB tarafından belirtilen standarda hizmet sürekliliği yüklenici firma tarafından sağlanacaktır.
SLA Kapsamında bulunabilecek hizmetlerden bazıları;
a) Kurulan tüm sitemler 5 yıl garanti kapsamında olacaktır.
b) Kurum internet bağlantısının 7/24 %99,97 ayakta kalması,
c) Okul sistem odasında bulunan ağ cihazlarının 6 ayda 1 düzenli bakım ve arızalı donanımların SLA sözleşmesinde belirtilen gün içerisinde onarımı veya değiştirilmesi,
d) Dersliklerde ve idari hizmet birimlerinde bulunan data prizlerinde oluşacak problemlerin SLA sözleşmesinde belirtilen gün içerisinde onarımı veya değiştirilmesi,
e) Merkezde ve belirli bölgelerde oluşturulacak veri merkezlerindeki ağ cihazlarının 3 ayda 1 periyodik bakımı ve arızalı donanımların SLA sözleşmesinde belirtilen gün içerisinde onarımı veya değiştirilmesi,
 
2- Ağ Altyapısının Kurulumu Sırasında Topraklama Hattı Çekilecek mi ?
Tüm kamu binalarının inşa edilirken topraklama altyapısının İç Tesisat Yönetmeliğine göre ve Topraklama Yönetmeliği Standartlarında yapıldığı varsayılmaktadır. Kurumunun topraklama altyapısının yeterli olmadığını düşünen okul yönetimlerine FATİH Projesi kapsamında kurulum başlamadan önce kendi imkanları ile topraklama işleminin bitirilmesi yönünde 29/07/2011 tarih ve 16864 sayılı resmi yazı okullara gönderilmiştir. Bu nedenle FATİH Projesi kapsamında elektrik kablolaması planlanmayıp genel itibariyle okullarda data kablolaması yapılacaktır.
 
3- Kurulan Altyapının Yönetimi İçin Okulda Sistem Odasından Sorumlu Teknik Personel görevlendirilecek mi ?
Kurulan altyapının genel itibari ile merkezden yönetimi planlandığı, merkezden verilemeyecek hizmetler içinse SLA kapsamında lokalde teknik destek verileceği için altyapının yönetimi için okulda sistem odasından sorumlu bir teknik personel görevlendirilmesi düşünülmemektedir.
 
4- Öğrencilerin Hepsi Aynı Anda Tablet Bilgisayardan içeriklere erişmek istediklerinde kurulan altyapı bu isteğe cevap verebilecek mi ?
Beş derslik üzeri okullara geniş bant internet erişimi sağlayan Metro Ethernet teknolojisi ile internet hizmeti sağlanacağından derslikteki hatta okuldaki tüm öğrencilerin eşzamanlı intranetteki öğrenme nesnelerine veya internetteki içeriklere erişimlerinde altyapı konusunda bir yetersizlik olmayacaktır. SLA sözleşmesindeki %99.97 oranındaki erişim devamlılığı şartına rağmen okulda internet kesintisi olması durumunda Sistem Odasında bulunan Çevrimdışı İçerik Sağlayıcı Cihaz içerisindeki öğrenme nesnelerine öğrenciler tabletlerinden, öğretmenler dizüstü bilgisayarları ve etkileşimli tahta üzerinden çevrimdışı olarak erişebileceklerdir.
 
5- Öğrencilere Dağıtılacak Tablet Bilgisayarlar Sınıflardaki Etkileşim Tahta İle Nasıl Etkileşime Geçecek ?
Yerel Alan Ağı ( LAN ) içerisinde dersliklere konumlandırılacak 2 adet data prizinden bir tanesine takılacak Kablosuz Erişim Cihazı ( Wireless Access Point ) cihazı üzerinden öğrencilerde bulunan tabletlerin okul ağına dahil edilmesi sağlanacaktır. Okul ağında derslik bazında kurulumu yapılacak yönetim yazılımları ile etkileşimli tahta üzerinden tabletlerin kontrolü sağlanacaktır. Bu yazılımların ürettiği loglar veri merkezine gönderilerek raporlandırma yapılacak ve Karar Destek Sistemine veri sağlanacaktır.