2013 LYS Matematik Soruları Zor muydu?
7394 defa okundu,
16 Haziran 2013 tarihinde yapılacak olan 2013 LYS Matematik sınavı soruları zor muydu? İşte ayrıntılar..

UĞUR Dersaneleri Rehberlik Koordinatörü Can Ağırgöl LYS 1™i şöyle değerlendirdi: ÖSYS™de adayların puanlarının hesaplanmasında farklı değişkenler bulunmakta. YGS ve LYS™den elde edilen netler o yıl sınava giren 12. Sınıf adayların yaptıkları netler ile karşılaştırılarak birbirlerine oranlanacak böylece standart sapmalar hesaplanacaktır. Bu standart sapmalar ise yerleştirme puanlarının oluşumunda kullanılacaktır.

Bir sınavın zorlayıcı olması adayların puan hesaplamalarını ve sıralamalarına etki eder. Bu etki adayın yaptığı netler ile orantılı.

Çünkü yığılmanın dışına çıkmak demek sıralamada daha iyi yerlere gelmek demektir. Örneğin aday, ortalaması 2012™de 14 olan matematik sorularında bu ortalamanın üstüne çıktığı zaman sıralama anlamında da daha iyi bir konuma gelmiştir. Yani sınav kolay olunca aday kazanmış olmayacağı gibi zor olunca da kaybetmiş olmayacaktır. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek sınavlara hazırlanırken adaylar bunu unutmamalı.

YGS™DE İLK 50™YE GİRENİN BİLE 5 BOŞU VAR

Bire bir örnek vermek gerekirse YGS™de 14. 17. ve 50. olan çocuklarımız var. Bunlar LLS 1 ˜de yanlışları bilmiyoruz ama 4 5 boş bırakmış. Deneme sınavlarında hem bizim hem başka kurumların düzenlediği sınavlarda full çıkaran çocuklar hem İstanbul hem başarılı olan Zonguldak, Samsun, Denizli, Kayseri, İzmir ve Ankara™yı aradığımda da aynı sonuç var.

Full yaptığını söyleyen şu ana kadar duyduğum 4 aday var... Bir iki yanlış olan var ama sayı sınırlı. YGS™de aday 4 yanlışla 500 puana ulaştı. Standart sapmadan dolayı.

Ben geçen yıl 14 olan matematik net ortalamasının 10™a ineceğini, 7 olan geometri ortalamasının ise 4™e ineceğini öngörüyorum.

CAN Ağırgöl, bu yıl okul etkisinin kaldırılarak AOBP yerine OBP™nin gelmesinin sonuçlarını da değerlendirdi: Rekabet içinde olan benzer başarı seviyesindeki tüm lise öğrencilerini aynı şekilde etkileyeceği için görece kayıplar, mutlak puan kaybının etkisinden az olacaktır. İyi liselerin başarılı öğrencilerinin AOBP yerine OBP kullanılması geçen yıl daha yüksek puanla öğrenci alan üniversitelerin taban puanında gerilemeye (düşmesine) neden olacaktır.

AOBP sisteminde okul birincisi olup 89 ortalama ile mezun olan bir öğrencinin başarı puanı hesaplanırken otomatik olarak 89 puanı 100 puana dönüştürülüyordu. Yeni sisteme göre okulun farklılığı, ağırlığı kaldırıldı.

89 puanla birincilikle mezun olursa bu puan 100™e taşınmıyor.

İyi üniversitelerin iyi ve yüksek puanlı bölümlerinde 8-12 puan arası bir düşüş yaşanacağı yönündedir. Bu durumdan dolayı tercih sırasında daha dikkatli olunmalıdır.

Full beklediklerimiz 10 boşla çıktı

Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt 17 yıllık meslek yaşamında gördüğü en zor sınav olduğunu söyledi. Yeşilyurt, sınavı şöyle değerlendirdi: Aşırı ağır soruların yer aldığı bir sınavdı. Biz ÖSYM™nin ne yapmaya çalıştığını açıkçası anlamadık. Çünkü öğrencilerin bilgisini ve düzeyini ölçmeye yarayan bir sınav da değil. Sanki öğretmenleri ölçmek için yapılmış. Bazı soruları öğretmenler bile yapamadı.

YEŞİLYURT, derece bekledikleri, YGS™de ilk 3 bine giren adayların bile 10 boşları olduğunu belirterek şöyle dedi: Matematikte 2 soru büyük ihtimalle iptal edilecek. Ortalamalar kesinlikle düşer. Üst düzey öğrenciler 10 tane aşağısında net yapıyorsa orta ve alt gruptakileri düşünemiyorum. Fen sınavının daha kolay olacağını ümit edilyorum. Adaylar herkesin kötü yaptığını düşünerek morallerini bozmasın. LYS devam edilyor.