Dersaneler kapatılmasın, kendiliğinden kapansın
6634 defa okundu,
Dersaneler 12 Eylül darbesi döneminde ˜Kapatılsın!` denmiş, sonra vazgeçilmiş. 28 Şubat döneminde de ˜Kapatılsın!` denmiş ancak 28 Şubat`ın ömrü yetmemiş.

Şu anda da dillendirilen ‘Dersaneler kapanacak!' sözü, sanki ‘İmam Hatipler Kapanacak!' kıvamında totaliter bir ses tınısı gibi geliyor kulaklara.

Devlet; YGS, LGS, ALES, KPSS, KPDS, ÜDS, TUS  gibi sınavlarla dersanelere duble yol yaparken, dersanelerin önüne ‘yol kapalı' tabelası koymak çok da akılcı gelmiyor. İnsanlar, bir erlere seçilerek alındığına göre,  dersanelerin  de olması kaçınılmaz.

Dersanelerin kapanması kararı, sanki sonucu hesaplanmadan alınmış bir karar izlenimi veriyor. Her ne kadar insanlara güzel gibi gelen bu karar şu sonuçları doğurabilir mi?

Anadolunun en ücra köşesindeki bir öğrenci, dersaneler yoluyla eşit yarışma imkanına kavuşurken, dersanelerin kapanmasıyla parası olan ücretli derse yönelir ve orta gelirli ve dar gelirli insanların çocukları haksız rekabete maruz kalır mı?

Dersanelerde çalışan yirmi bin (bu aileleri hesaba katılırsa ve dört ile çerpılırsa 280 bin insan demektir) insan işsiz kalınca doğru bir şekilde istihdam edilecek mi? Her ne kadar ‘Okul açsınlar hizmet satın alalım!' dense de burada da pürüzler var. Çünkü dersanelerde çalışan öğretmenlerin tamamı Fen-Edebiyat mezunu öğretmenlerdir. Bu fakülte mezunlarına öğretmenlik hakkı verilmezken okul açsalar bile öğretmenlik yapabilecekler mi? Ya da dersanelerde bin liraya çalışan öğretmenlere okul açma imkanı verilse bile okul açma imkanları olacak mı?

Dersaneler sayesinde üniversitelere girme yüzdesi artan Güneydoğu'da dağa çıkmalar artar mı?

Kapanan dersaneler ihtiyaç olarak devam ederse, merdiven altına iner mi? Özel ders sektöründe patlama olur mu? Dersaneler merdiven altına inerse ya da öğrenciler özel derse yönelirse devletin vergi kaybı olmaz mı?

Dersaneleri kapatmak, imam Hatip Okullarını kapatanlara haklı bir gerekçe olur mu?

Dersaneleri doğrudan kapatmak yerine dersanelere giden yolların kapatılması daha doğru olmaz mı? Çünkü dersaneler devletimizin eğitim sisteminin ortaya çıkardığı sınavların bir ürünüdür.

Ayrıca özel kurumları kapatmak demokratik bir devlet için ne kadar uygundur. Örneğin devlet berberleri kapatabilir mi? Nasıl ki insanın saçı uzuyorsa berberler de olacaksa, sınavlar olduğu sürece dersaneler de olur.

Ayrıca özel sektörü kapatmak bu iktidarın ruhuna da uygun bir tavır değildir.  İnsanların gönlünde halktan gizli gündemi olmayan bir başbakan olarak  yer eden sayın Başbakanımız bu konuda kesin tavrını koyarken, bu meselenin izahını halka tam olarak yapmış gözükmüyor. Bundan dolayı dersanelerde çalışanlar, Başbakanımızın bu konuda yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorlar.

Bir yerleri kapatmak bu hükümetin demokrat söylemlerine ve duruşuna uymuyor. Dersaneleri kapatmak yerine; dersanelere yönlendiren sınavlara çözüm bulunsun. O zaman dersaneler kendiliğinden kapanır.

Arif Akpınar

arifakpinar1@twitter.com