Sorunun soruluş tarzına dikkat edin
7054 defa okundu,
Sebep sonuç ilişkisi arayan sorular: Özellikle yorum gerektiren sorularda neden sonuç ilişkisine doğru ulaşmak önemlidir. Bunun için öncelikle soruda verilen bilgileri kullanmak gerekir.

Bu tür sorularda dikkate alınacak ara sözcükler şunlardır: "Bundan dolayı, bu nedenle, bu yüzden, bunun için, için, çünkü, ...den, ...dan."

İki şey arasındaki ayrım noktasını isteyen sorular: Bazı sorularda adaylardan iki durum arasında ayrım noktaları istenebilir. Bu tür sorularda dikkate alınacak ara sözcükler, "X.....dir, Y ise, buna karşın, oysa, aksine, halbuki." sözcükleridir.

İki olay, durum, arasındaki ortak noktayı soran sorular: İki durum arasında farklılıklar sorulabileceği gibi benzerlikler de adaylardan istenebilir. Bu tür sorularda dikkate alınacak ara sözcükler, "Ali gibi Mehmet ve, gibi, ve, ile, de, ...da, benzer bir şekilde." türü sözcükleridir.

Anlatılmak istenen (vurgu) düşünceyi isteyen sorular: Özellikle Türkçe testinde mutlak suretle sorulan ana düşünce, yan düşünce sorularında sözel ağırlıklı sorularda dikkate alınacak ara sözcükler, "Örneğin, çünkü." diye başlayan cümlelerden öncesi; "O halde, böylelikle, böylece, kısaca." diye başlayan cümlelerden sonrası genelde vurgunun yapıldığı yerlerdir.

Soru kökünde ulaşılabilir, ulaşılamaz türü yargılar bulunan sorular: Bu tip sorularda ulaşılabilir olan seçenekler elenerek cevap bulunabilir.

Paragrafı anlamadaki ara sözcükleri içeren sorular: Bu tür sorularda dikkate alınacak sözcükler, yani, kısacası, özetle, buna bağlı olarak, buna paralel olarak, zira, veya gibi sözcüklerdir. Uzun metinlerden şikâyetçi öğrencilerin sınava kadar buna yönelik uygulama yapmalarında fayda vardır.

Paragrafın anlam akışını tersine çeviren ara sözcükleri içeren sorular: "Ama, lakin, fakat, ancak, oysa, tersine, aksine, türü." sözcükleri, doğru ve iyi bir şekilde değerlendirildiğinde paragraftaki anlam bütünlüğünü bulmaya yarayan sözcüklerdendir.

<